YENİDOĞAN SARILIĞI

YENİDOĞAN SARILIĞI


YENİDOĞAN SARILIĞI

Yenidoğan sarılığı, yeni doğmuş olan bir bebeğin yaşamının ilk haftasında daha sık görülen bir sorundur. Sağlıklı olan yenidoğanlarda görülen normal sarılığa ' Fizyolojik Sarılık ' denir. Bilirubin isimli maddenin kan düzeyinin artmasıyla sarılık oluşur.Bilirubin kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasıyla oluşur. Bazı yenidoğanlar vücuttan bilirubini atamazlar. 

Sonuç olarakyenidoğanın cilt ve göz aklarında sarı renk oluşur, bu durum ebeveynlerin dikkatini çeker.Genelde 2-3. günlerde yüzden başlamaktadır, git gide vücudun aşağı kısımlarına dağılır.  Eğer sarılık ilk günde başlamış ise, bu durum normal değildir. Bu durumun altında yatan başka bir hastalık olabileceğine işaret eder. Yenidoğanda görülen sarılık bulaşıcı bir hastalık değildir.  

Hastaneye gidildiğinde bir kan testi yapılır ve bilirubin düzeyine bakılır. Test sonucuna göre, bebek izleme alınır veya fototerapi uygulaması için hastaneye yatırılır. Nadir olarak bilirubin değeri çok yüksek ise kan değişimi gerekmektedir. Genelde sarılık 7-10 gün içinde yok olur. Prematüre bebeklerde, zor gerçekleşen doğumlarda, daha şiddetli olabilir ve bu durumda daha uzun sürebilir. Sarılık olan bebek sık sık emzirilmelidir, böylelikle bağırsakları daha sık çalışır ve bilirubin düzeyi daha kolay düşer. Toksikdüzeydeki bilirubin, bebeğin beyni için zarar sebebiyet verebilir, işitme kayıpları görülebilir. Bu sebeple vakit kaybetmeden doktora başvurulup, uygun tedavi başlanması önem taşımaktadır.

 

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ